Megjártuk Máltát!

Rövid két órás repüléssel érkeztünk meg Málta repülőterére, ahol Gábor a Lagoon Divecenter tulajdonosa várt bennünket. Kellemes nyári meleg, és a számunkra szokatlan bal oldali közlekedési rend mellett utaztunk a bázisra, ahol bejelentkeztünk, és kipakoltuk felszereléseinket.

Qawra városban foglaltuk el szobáinkat, majd kellemes délutáni sörözés közben ismerkedtünk Gáborral és az általa meséltek alapján a hely szellemével.

Máltán a merülések partról történnek, viszont általában kiépített belépési pontokkal, és korlátokkal segítik a vízbejutást, és a kijövetelt. Reggelenként jött értünk az autó, és kellemes utazással érkeztünk meg minden esetben az aktuális merülő helyhez. A Földközi-tenger meglepően melegebb az Adriához képest, már most nyár elején 23 C-os volt a felszínen, és 30 méter mélyen is csak 2-3 fokkal hűvösebb. Elegendőnek bizonyultak az 5 mm-es ruhák, így könnyedebb volt az úszás is. Anchor bay-nél kezdtük a hetet, ahol a víz alatti makro világ mellet az öböl partján felépített Popeye village /a film díszlete/ tette felejthetetlenné a helyet. Képeslapra illő látkép!

Merültünk roncsokat, falakat, és a hihetetlenül szép Double arch-ot, mely egy 30 méteren lévő nagy , tetején lapított „A” betűt formáló átúszó. Komppal átkeltünk Gozo szigetére, megnéztük az  „azúr ablakot”és a híres „Blue hole”-t,de aznap az időjárás nem volt hozzánk kegyes, erős volt a szél,így ezen merülőhelyeket a jövőben kell meglátogatnunk.

Ősi kultúrák és mondák nyomát követve jutottunk el Calypso barlangjához, monolitikus templomok romjaihoz, majd megnéztük Victoriában a Citadellát is. Este lett mire ennyi kulturális élmény, valamint két merülés után visszaindult velünk a komp, mely elhalad a harmadik sziget Comino mellett, ahol a Trója című film részleteit forgatták.

Számtalan merülőhelyet, és csodát kínál ez a kis ország a búvárkodás szerelmeseinek. A történelmi környezet, a festői szépségű öblök, a víz alatti és felszíni sziklaképződmények, az élővilág, a kedves emberek, és nem utolsó sorban az éttermek, bárok, pubok teszik teljessé az itt eltöltött időt.

Köszönjük Nagy Gábornak a szép merüléseket, és az idegenvezetést.

Ide vissza kell térnünk!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.