Szudán 2014. Március

Szudán különleges légköre az álmok és a vízalatti kalandok táptalaja, egy igazi búvárunikum, ahol ősrégi legendák kelnek életre. Cousteau víz alatt felépített birodalmának, vagy a hullámsírjában nyugvó Umbria-nak, a pörölycápáktól nyüzsgő Shaab Rumi-nak és a Vörös-tenger legszebb zátonyainak otthona. Elvarázsolt, misztikus világ, ahol megállt az idő.

 

Az elmúlt egy évben már számos alkalommal merült fel a szudáni búvártúra ötlete. Most nagy örömmel tájékoztathatunk benneteket, hogy a 2014-es programunkban már szerepel. Hosszas információgyűjtés és egyeztetés előzte meg a dátumválasztást, igyekeztünk egy olyan időszakra tervezni a búvártúrát, amikor az időjárási viszonyok a legkedvezőbbek. A szudáni vizek búvár szempontból, a Vörös-tenger egy számunkra ismeretlen és látványosan gazdagabb része, mint amihez eddig szoktunk. A korallzátonyok itt szinte még érintetlenek, nincs évtizedes merülési múltjuk, mint az északon találhatóknak, nem sorakoznak egymás mellett a hajók, sőt különlegesnek számít egyáltalán, ha hajóval találkozunk valamely zátonynál és itt egészen megszokott, szinte garantált a pörölycápák és más egyéb fajta cápák hatalmas raja. Itt nem számít rendkívülinek a manta rája látványa, ami a búvárkodás egyik legkívánatosabb látványt nyújtó élőlénye. Megnézhetjük Jacques Cousteau néhai, tengeralatti kutatóállomását, mely önmagában is egyedi látványt nyújt, és a Szudán Thistlegormjának is nevezett olasz Umbriaroncsot, mely 1940-ben süllyedt el és fedélzetén láthatunk néhány épségben maradt Fiat Topolinót, teherautót, mantahold5pizzadagasztó gépet, számos személyes használati tárgyat és egyéb különlegességeket. A terület igazán a víz alatti fotósok, videósok álma. Nincs annyi memória kártya, vagy videó szalag, amit ne tudnánk teletölteni a víz alatti élményeinkkel.

 Időpont: 2014. Március 09.-18.

 Utazás: Bécs – Dubai – Port Sudan – Dubai – Bécs

dolphinsA kiruccanásunk 8 napos és a következő tételeket foglalja magába:
 • Egy hét a hajón, vezetett merülésekkel, palackkal és ólommal
• napi három fő étkezést
• repülőjegyeket

• transzfereket
• szudáni vízumot
szudáni adókat

Amit nem tartalmaz:
2009_safaga106_m_solata• felszerelést,
• a fakultatív programok árát,
• baksist a személyzetnek (30euro),

 

A hajóról:

Egyedi tervezés alapján épült az 5 csillagos búvárszafari yacht az Andromeda, a búvárok és a Andromedavendégek minden lehetséges felmerülő igényét megvalósítva. Az egyhetes búvárszafariksorán a tágas, fürdőszobás, igényes bútorokkal berendezett kabinok, hatalmas ebédlő, nappali és napozó dekk szolgálják a komfortérzetünket. A hajó szíve, a keleti hangulatot idéző “sisha” szoba, ahol esténként a vizipipa aromás füstjét szívva osztozhatunk  napi élményeinken. Összeszokott, tapasztalt és több nyelven beszélő személyzet várja a búvárkodni és kikapcsolódni vágyókat egyaránt. A hajó 40m hosszú és 8m széles.

boats12image05Kabinok
Minden kabin légkondícionált, melegvizes zuhanyzóval, angol WC-vel rendelkezik, valamint ágyneműt és törölközőt biztosítanak minden kedves vendég számára.

Ellátás: All Inclusive

A szakácsok minden nap jobbnál jobb finomságokkal látják el a vendégeket. A bőséges sun_deck_2_01_bigsvédasztalos napi három étkezés minden igényt kielégít. Az étlapon levesek, sültek, halak, saláták, zöldségek, köretek és édes finomságok találhatók, valamint napközben friss gyümölcs és édességek. Ásványvíz, üdítők, kávé és tea áll mindenki rendelkezésére.

 Búvárfedélzet            
A tágas búvár fedélzeten és az alsó platformon bőséges hely áll rendelkezésre a merülések előtti és utáni öltözésekhez és a vízbe jutáshoz. 2 kézi tusolóval lemoshatjuk magunkról, komputerünkről, TIRANSAFARI2013-31_CASSIOPEIA-100_ELOD0268PSmaszkunkról és reduktorunkról a sót, a zárttusolóban pedig egészben letusolhatunk.

Búvárkodás:
Szudánban a legkedvezőbb időszak a búvárkodásra februártól júniusig tart. Ilyenkor a legélettelibb a tenger és leggazdagabb az élővilág. A várható vízhőfok 25 fok körül van.

angaroshMerülőhelyek:

Angarosh: A helyiek nyelvén a név azt jelenti, hogy a “Cápák anyja”. A név megilleti, mivel szürke szirti cápák rendszeresen felbukkannak a külső falak mentén. A zátony teteje 10m-re van a vízfelszíntől. Két platóból (fennsík) áll a zátony, amik 25 és 45m-en fekszenek, ahol manták úszkálnak a mélyben és a plató felett barakuda rajok gyűrűznek.

sanganeb_sudan02

Sanganeb észak és dél: A Sanganeb Nemzeti Park 124 korall zátony csoportból áll. Világítótornya, mint az Eiffel-torony kicsinyített mása, bukkan fel a nyílt tenger közepén. Néhány szudáni katona áll szolgálatban 3-4 hónapos műszakban és minden látogatót nagy örömmel fogadnak. Leereszkedve, mintha egy keleti templomvárosban találná magát az ember, ami a tengerfenékre süllyedt és száz és száz színben pompázó kúszónövények burjánzanak romjai felett. A kőzeteken függőleges szakadékok vezetnek át és buja bőrkorallok tenyésznek mindenhol, mint a virágzó növények egy őserdőben. A kőzetek és vájatok között temérdek hal úszkál és cápa rajok húznak el nagy nyugalomban.

Umbria roncs: Mivel Port Sudan egyszer az egyik umbrialegfontosabb kikötő volt a világon, számos izgalmas hajóroncs vár felfedezésre. Egyikük az Umbria, ami Port Sudan-tól 1 ½ km-re található sekély vizekben. Úgy 25m-en fekszik 45 fokos szögben és apály idején az árbocok teteje kikandikál a vízből, könnyű merülést ígérve. Közel 18 tonna lőszer és robbanóanyag található még mindig a rakterében, fél millió Maria Teresa érmékkel együtt. A hajó erdetileg Eritriába készült rakományával és aznap horgonyzott le, amikor Szudán és Olaszország hadba lépett egymással. A szudániak elfoglalták a hajót, majd jött a hír, hogy süllyed a hajó. Izgalmas felfedezni az összes helyiséget, raktárat, amik közül némelyik teljesen érintetlen állapotban megmaradt, mint a motorház és a sütöde. A raktárakban sorakoznak a Fiat Lagúnák, palackozott borok és a lőszerek. A hajó faránál a hatalmas kormánylapát alatt lelt otthonra sok-sok csattogóhal és tengeri liliom. Az egyik kikötőhídon az összedőlt kémény közelében sok apró mókás tisztogató rákocska él, amik elkezdik kezünket tisztogatni, ha azt a hídra rakjuk. A hajó körül összefuthatunk barakudákkal, pillangóhalakkal, tüskés halakkal és apró piros halak rajával. A hajó jobb oldalán úgy virulnak a korallok, mint megannyi csipkerózsabokor.

shaab rumiShaab Rumi: Ez a Port Sudan-tól 48km-re elhelyezkedő zátony egy gyönyörű lagúnát zár körül, amelybe egy keskeny /eredetileg Cousteau által kirobbantott/ szoroson keresztül lehet bejutni. A lagúnán kívül kb. 100m-re építette fel Cousteau vízalatti örökségét 1963-ban, a Precontinent II-t-az ember készítette vízalatti világot. Itt folytatta vízalatti kísérleteit és ma a Precontinent betekintést nyújt azok életébe, akik a víz felszíne alatt éltek futurisztikus kinézetű épületekben és kutatásokat végeztek a vízalatti élővilágról. A cápák tanulmányozására használt cápaetető ketrecek ugyanazon a helyen fekszenek, ahol Cousteau idejében. A cápák a mai napig idejárnak, mint több évtizeddel ezelőtt.

Néhány fontos tudnivaló Szudánba utazók számára

 • Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +2 óra.
 • A szudáni vízumot a helyszínen intézzük Port Szudánban a túra megkezdése előtt, tehát nem kell Ausztriába utazni az ottani szudáni nagykövetségre.
 • Ehhez az utasok útlevélmásolatát kell elküldeni nekünk elektronikus formában e-mailben legkésőbb 2 héttel az indulás előtt.
 • Az útlevelekben nem lehet izraeli pecsét vagy vízum.
 • Az útleveleknek érvényesnek kell lenniük legalább még 6 hónapig az ország elhagyása után.
 • Az útlevelekben lennie kell 2 üres oldalnak egymás mellett a szudáni vízumnak
 • Alkohol és pornográf/erotikus anyagok bevitele Szudánba tilos.
 • A hajón van tartalék búvárfelszerelés meghibásodás esetére. Erősen javasolt minden búvárnak teljes felszerelést hozni magával.
 • Felszerelés bérlés, 15l-es palack bérlés, Nitrox használat, alkohol és pólók vásárlása, stb. után a hajón készpénzzel (EUR) lehet fizetni a túra befejezése előtt. Nem áll módunkban hitelt biztosítani.
 • Minden búvárnak kötelező felmutatni érvényes búvárigazolványát és utas/baleset/búvárbiztosítását, hogy búvárkodni tudjon. Minden nem-búvár utasnak szintén lennie kell érvényes utas/baleset biztosításának. A biztosítási kötvénynek a megfelelő kontakt információval az utasnál kell lennie a túra alatt.
 • A hajón található széf, ahol az utasok elhelyezhetik értékeiket a túra megkezdése előtt. A búvár vezetőket kell megkérni, hogy hozzáférést biztosítsanak a széfhez. Csak a széfben elhelyezett értékekért tudunk felelősséget vállalni. Minden más érték és tulajdon az utas felelőssége.

 

 

Csalódás kizárt, felejthetetlen élmény garantált!

Jelentkezés, bővebb információ elérhetőségeinken!

A nap süssön rátok!!!

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.